3.06.2008

Finally I Made Pizza!

Arwen n Pizza

It's been my productive week ever since. Mood baking gue lagi bagus dan jadi kayak orang kalap. Apa aja mau dibikin :P. Waktu bikin pizza ini aja dalam sehari gue bisa bikin sampe 3 resep....sinting! Dan ternyata...bikin pizza itu TIDAK SUSAH! Gue gak menemui kendala yang berarti. Dari 3 resep, jadi semuanya...perfecto dengan hasil roti yang lembut menul-menul walopun pizza-nya udah dingin. Sayang gue missed challenge # 3-nya KBB ini.

Supaya gak merasa bersalah akibat rajin mem-baking which means rajin makan hasil baking-an pulak, gue ganti tepungnya dengan whole wheat flour, biar lebih sehat jugalah. Sekalian eksperimen kalo bikinnya gak pake tepung khusus buat roti. Terus dicampuran tepungnya gue taburin rosemary.

Toppingnya gue pake persediaan yang ada di kulkas aja. Campuran smoked salmon, jagung, paprika, jamur dan yang bikin spesial gue tambahin fetta cheese..hhmmmmm....nyam nyam!

Homemade Pizza

Smoked Salmon & Fetta Cheese Pizza
Source: The Perfect Cookbook. David Herbert. Viking. Victoria,
Australia. 2003

Ingredients :
1 sachet (@ 7g = 1/4 oz = 2 tsp) dry yeast
1 tsp sugar
2 ½ cups bread flour (high-grade flour, tepung cakra kembar)
salt
2 Tbs olive oil

Direction :
1. Dissolve the yeast and sugar in a small bowl with 200ml (6 ½ fl oz) of tepid water. Stir well and set aside for 10 minutes, or until the mixture froths.
2. Place the flour and a pinch of salt in a large mixing bowl. Make a well in the centre and add the yeast mixture and olive oil. Mix until a firm dough forms.
3. Knead on a lightly floured surface for 5-7 minutes, or until smooth and elastic. Place in a clean, lightly oiled bowl, cover with a cloth or plastic wrap and leave in a warm place for 1-1 ½ hours, or until the dough has doubled in size.
4.Preheat the oven to 210C (415F, Gas Mark 6-7).
5. Punch down the dough with your fist to release the air. Divide into two or three equal portions and roll out or press to a thickness of 4-5mm (¼ in). Transfer to lightly oiled pizza trays.
6. Top with your choice of toppings and cook for 15 minutes. Then slide the pizza off the tray onto the oven shelf and cook for a further 3-4 minutes, to crisp up the base.

Topping Smoked Salmon and Fetta Cheese (versi gue)
Bahan :
Smoked salmon
Jagung manis pipilan
Paprika
Jamur kaleng
Mayonaise
Saos pizza
Fetta Cheese
Mozzarela cheese

Cara membuat :
Tata semua bahan di atas pizza base sebelum dipanggang, terakhir taburi dengan mozzarela cheese.

2 comments:

  1. sayang ya Dit gak sempet ikutan pizza event tuh...anak2 doyan pizza bikinan elo dong? :)

    ReplyDelete
  2. The kid is having a single bite of his life. That pizza looks delicious. I will try this one at home.

    ReplyDelete

thanks for dropping by :)