1.02.2008

Chicken Mechbous ala Yummy

Chicken Mechbous

Akhirnya dapur gue ngepul lagi, setelah berabad-abad berdebu tak tersentuh :). Gue pernah berjanji pada diri gue, kalo gue bermukim di suatu negara, gue harus belajar masakan setempat. At least sebulan sekali ada satu resep yang gue taklukkan. Nah, di kesempatan pertama, gue nyoba bikin Chicken Mechbous. Masakan ayam ini bisa dimakan pake nasi briyani. Gampang banget bikinnya, cuman kalo di luar Middle East agak-agak susye kali ya nyari bahan-bahannya. Mungkin harus ke Indian Store untuk nyari rempah-rempahnya.


Tapi berhubung gue lagi rada males, Onion Spice Topping-nya (Hashu) langsung gue masak jadi satu dengan Tomato Sauce (Duqqus) dan Ayam yang udah digoreng, jadinya Chicken Mechbous ala Yummy :).

Chicken Mechbous

Chicken:
* 1 whole fryer*
* Salt
* 1 cinnamon stick
* 2 cardamom pods
* 2 or 3 whole cloves
* 5 black peppercorns
* Flour
* 3 cups basmati rice (or other short-grained rice)

Onion-spice topping (hashu):

* 2 large yellow onions, finely chopped
* 1 tbsp. vegetable oil
* ¼ cup golden raisins, soaked in water
* ¼ tsp. ground cardamom
* ¼ tsp. dried black lime (loomi)**, or ½ tsp. lime zest
* ¼ tsp. ground black pepper
* ½ tsp. sugar

Tomato sauce (duqqus):

* 2 large tomatoes, chopped
* 2 tbsp. water
* 2 cloves garlic, crushed
* 1 tbsp. tomato paste

Rinse chicken inside and out. Place in a stockpot with enough water to cover. Add cinnamon stick, cardamom pods, cloves, and peppercorns. Bring to a boil, and continue to boil uncovered over medium heat until chicken is done (approximately 40 minutes). Remove and drain the chicken, reserving broth.

Drain fat off the top of the broth and strain broth to remove spices. Prepare three cups of basmati rice according to package directions, using broth from chicken instead of water. Add salt if necessary.

While rice is cooking, cook onions in a nonstick skillet over medium heat, stirring frequently, until clear. Sprinkle with a little water and stir quickly until onions are brown and the water has evaporated. Stir in oil, drained raisins, and spices. Cook for one minute. Remove mixture from skillet and set aside.

Lightly dust the boiled, drained chicken with flour. In a clean skillet over medium-high heat, brown the chicken, turning frequently, until the outside is brown and crispy.

For the tomato sauce, add water, chopped tomatoes, crushed garlic, and tomato paste in a small skillet or saucepan, and sauté until tomatoes are soft and the sauce well blended.

When the rice is done, spread it on a serving platter. Sprinkle the onion-spice mixture over the rice, and place the chicken on top. Pass the tomato sauce to spoon onto individual plates.

*Chickens in Kuwait are much smaller than in the United States; two Cornish hens can be substituted for the fryer for a more “authentic” appearance.

*** Many Kuwaiti dishes call for loomi, which is dried and blackened lime, generally unavailable in the United States. Its flavor is strong and unique. Grated lime peel is suggested as a substitute for loomi in this recipe, but the taste will only approximate that of Mechbous made with loomi.

Source : http://www.amideast.org/offices/kuwait/saud/recipes.htm

3 comments:

  1. waaah.... uminya asiya belasan tahun disini belum pernah masakin machbuuss...
    hehehe soale yang dimasakin juga mendingan milih sambel trasinya hehehe

    ReplyDelete
  2. Nahhhh tu dia, kalo mau praktek-praktek suka takut gak compatible sama yang pada mau makan!....bwahahaha....Mending pada makan sayur asem ma ikan asin!

    ReplyDelete
  3. Momykeiza6:14 PM

    Yummy...jadi laper neh...sayang gak bisa dipraktekin ditempatku, nyari bahan nya susah, maklum kota kecil:))

    ReplyDelete

thanks for dropping by :)